حسن صالحی روز دوشنبه در نشست مطبوعاتی به مناسبت سی وهفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی افزود: در ماه های اخیر بیش از 14 تا 15 هیات از صادرکنندگان ایرانی به روسیه سفر کرده اند و تا کنون 10هیات روسی برای بازدید از مراکز پرورش و فرآوری محصولات شیلاتی به ایران آمده اند.
وی با بیان اینکه بازار روسیه در آینده می تواند بزرگترین بازار صادرات محصولات شیلاتی ایران باشد، اظهار داشت: در حال حاضر به غیر از روسیه کشورهای اروپایی و بازارهای جدید در آسیای جنوب شرقی متقاضی محصولات شیلاتی ایران هستند.
** تولید200 هزار تن ماهی در قفس تا پایان سال 99
رئیس سازمان شیلات ایران پرورش ماهی در قفس را از اولویت های این سازمان در بخش آبزی پروری برشمرد و گفت: بر اساس برنامه اقتصاد مقاومتی و سیاست های کلی ابلاغ شده در نظر داریم تا پایان سال 1399 میزان تولید ماهی در قفس را به 200 هزار تن برسانیم.
به گفته وی در همین راستا هیات نروژی در سیزدهم اسفند ماه سال جاری با شرکت های داخلی دیدار خواهند کرد.
** تخصیص 800 میلیارد ریال دیگر برای حمایت از تولیدکنندگان میگو
صالحی درباره خسارت تولیدکنندگان میگو از بیماری لک سفید در سال های اخیر گفت: در ایران همانند سایر کشورهای دیگر بیماری لک سفید آسیب جدی به پرورش میگو وارد کرده و در این راستا سازمان شیلات ایران طرح جامع میگو را تهیه کرده است.
وی تصریح کرد: در این راستا دولت مبلغ یک هزار میلیارد ریال اعتبار به این بخش اختصاص داد تا بخشی از خسارت میگوکاران تامین شود. برخی از میگوکاران از بسته حمایتی اول استفاده کرده اند اما بخشی دیگر هنوز نتوانسته اند از این بسته حمایتی دولت استفاده کنند.
وی گفت: سازمان شیلات ایران درخواست بسته دوم حمایتی از تولیدکنندگان میگو را با اعتبار 800 میلیارد ریال به کمیسیون اقتصادی دولت ارایه داده است تا در صورت تامین با تعامل بانک ها این مبلغ در اختیار تولید کنندگان و خسارت دیدگان قرار گیرد.
به گفته صالحی با وجود خسارت های ناشی از بیماری لک سفید و خسارت به استان های بوشهر و هرمزگان، 17 هزار و 500 تن میگو تاکنون در کشور تولید شده است که نسبت به سال های گذشته کاهش داشته است.
وی افزود: براساس قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه کشور باید 10 هزار تن تولید میگو داشته باشیم که دراین قسمت از اهداف برنامه جلوتر هستیم.
**یزد پایلوت پرورش ماهی است
در ادامه عیسی گلشاهی مدیرکل دفتر توسعه بازار سازمان شیلات گفت: تائیدیهای مبنی بر ادامه پرورش ماهی تیلاپیا برای استان یزد صادر شده و یک دوره پرورش به صورت پایلوت در استان انجام میشود.
وی گفت:ده واحد پرورش ماهی تیلا پیا در بافت یزد به عنوان اولین مکان پرورش ماهی تعبیه شده.
وی اظهار داشت: در تولید این ماهی چه در کشور چین و چه در سایر نقاط جهان، تمامی استانداردهای فنی و بهداشتی همانند سایر آبزیان پرورشی رعایت شده و پایش باقیماندهها نیز توسط کشورهای واردکننده در کنار سنجش سایر موارد تأثیرگذار بر سلامت محصول مورد سنجش قرار میگیرد. بهویژه اینکه این ماهی برای واردات به اروپا ملزم به رعایت استانداردهای جامعه اروپا بوده و برای واردات به آمریکا نیز استانداردهای سازمان غذا و داروی آمریکا را رعایت میکنند.
گلشاهی همچنین گفت: برای واردات این ماهی به ایران علاوه بر بازدید از شرایط فنی پرورش در کشورهای تأمینکننده (نظیر ویتنام، چین و اندونزی) و دریافت گواهی بهداشتی مبداء توسط سازمان دامپزشکی، توسط نمایندگان ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی، بازدیدهای دقیقی از مزارع پرورش این ماهی و شرایط پرورش در آنها انجام شده و چه در بازدیدهای وی و چه در سایر منابع و مراجع مورد دسترس ذکری از استفاده از فضولات در پرورش این ماهی نشده است و در شرایط عملیاتی نیز چنین اتاقی نمیافتد؛ لذا ذکر این مصادیق هدفی جز تشویش اذهان عمومی با هدف حمایت از برخی تولیدات دیگر ندارد.
وی در ادامه افزود: یکی از خصوصیات آبزیان غنای آنها از اسیدهای چرب خانواده امگا3 بوده و دیگر خصوصیت آنها نسبت مناسب بالانس اسیدهای چرب امگا3 به امگا6 است. هردوی این اسیدهای چرب برای بدن ضروری بوده، اما خانواده امگا3 علاوه بر ضرورت، دارای ارزش سلامتزایی و پیشگیری از انواع بیماریهای قلبی و عروقی و ناراحتیهای روانی در کنار سایر ارزشهای تغذیهای را دارا هستند. ماهی تیلاپیا اگرچه از نظر این خصوصیات ممکن است در رده پایینتری نسبت به سایر گونهها نظیر سالمون و یا مکرل قرار گیرد، اما از نظر خصوصیات و ارزش غذایی آنچه را که از یک آبزی انتظار داریم و بهعنوان غذای سلامتی شناخته میشوند، بهدست میدهد.
وی در پایان تصریح کرد: کمچرب بودن، رشد سریع و گیاهخوار بودن این ماهی از فاکتورهایی است که باعث جلوگیری از تجمع فلزات سنگین از قبیل جیوه در آن میشود. لذا از مزایای این ماهی مسحوب میشود. صادرات یک هزارتن محصولات شیلاتی به روسیه/برنامه تولید200 هزارتن ماهی درقفس/در بروز بیماری میگو و کاهش تولید همه مقصریم